Bekende gedichten voor de jeugd

bekende gedichten voor de jeugd

Er gaat geen dag voorbij dat we niet lezen. Leren lezen begint op vroege leeftijd, in Nederland gebeurt dit al vanaf groep 3 van de basisschool. De teksten die we lezen kunnen meerdere functies hebben. Zo zijn er informatieve teksten om u in te lichten over diverse onderwerpen. Ook zijn er amuserende teksten waar u in uw vrije tijd van kunt genieten. Onze kinderen leren we lezen met amuserende teksten. Een amuserende tekst kan letterlijk overal over gaan en kent geen grenzen. Het is verstandig om uw kind met meerdere vormen van literatuur kennis te laten maken. Hierdoor zal de woordenschat groeien en krijgt uw kind kennis met de kunst van literatuur. Welke gedichten geschikt zijn voor de jeugd? Week van de Poëzie geeft u een rijtje met top 10 gedichten voor de jeugd.

Top 10 gedichten voor de jeugd

Dichten is een vorm van poëzie waarbij de woordkeuze heel belangrijk is en gebruik gemaakt wordt van rijmwoorden. De dichtvorm is opgebouwd uit meerdere versregels waarbij vaak het laatste woord van de regel rijmt op het laatste woord van de volgende regel. Ook zien we vaak alliteratie terugkomen. Alliteratie is het gebruiken van woorden met beginmedeklinkers, bijvoorbeeld ‘met man en muis’ of ‘lief en leed’.

Met bekende gedichten voor de jeugd leert u kind op een speelse manier diverse nieuwe woorden. De top 10 gedichten die wij aanraden voor de jeugd, 12 t/m 18 jaar, zijn:

#1 Beste tijd van mijn leven

Dit gedicht gaat over de uitspraak ‘je jeugd is de beste tijd van je leven’. Deze uitspraak wordt vaak benadrukt, terwijl dit vaak helemaal niet het geval is. Naast positieve gebeurtenissen zijn er ook veel negatieve gebeurtenissen in het leven van een tiener.

#2 Drang naar antwoorden

De personage in dit gedicht is opzoek naar antwoorden uit zijn/haar verleden. Vragen die nooit zijn beantwoord knagen nog steeds aan hem.

#3 Heimwee

Dit gedicht gaat over het gemis naar tijden van vroeger. Hier worden mooie momenten gekoesterd en wordt stil gestaan bij het feit dat de tijd niet stilstaat.

#4 Moeder

Dit gedicht gaat over een kind dat nooit geliefd is geweest door haar moeder. Moeder wordt bedankt voor het leven dat gegeven is, maar niet voor de gevoelens die zijn beschadigd.

#5 Zoveel meer dan een vriend

De vriendschap staat in strijd met de gevoelens die er spelen tussen twee personages. De personage was altijd bang om haar gevoelens uit te spreken, terwijl het nu te laat is want de vriend is verdwenen.

#5 Liefde maakt mij zacht en zwak

In dit gedicht wordt een hard en star karakter omschreven die bang is om zacht en zwak te worden door de komst van liefde. De liefde wordt uiteindelijk geaccepteerd en gezien als een bijzonder en prachtig verschijnsel.

#7 Liefste bed

Een komisch gedicht naar de liefde van een tiener naar zijn bed. Niks is fijner dan de momenten dat je wakker wordt en in slaap valt in je zijdezachte bed.

#8 Kinderlijk en onbezorgd

Dit gedicht gaat over kinderen die nog niks weten van hun toekomst. Kinderen maken plezier en zijn totaal onbezorgd over het leven. De tegenstelling met de hoge verwachtingen aan tieners wordt hierbij gemaakt.

#9 Brakke Jeugd

Depressie, PTS, OCD en andere stoornissen worden benadrukt. De personage vindt in het gedicht dat niemand haar begrijpt en ziet kansen om zichzelf te beschadigen.  Toch heeft de personage doelen en dromen en wilt blijven leven.

#10 Herfstkleuren

Dit gedicht gaat over de ongelukkige periodes van een jeugd. Herfst wordt gekoppeld aan duister en donkere gebeurtenissen.

Lees en ontdek de betekenis

Al deze bekende gedichten voor de jeugd hebben een diepere betekenis. Na de eerste keer lezen begrijpt men vaak niet waar het gedicht daadwerkelijk over gaat. Iedere persoon kan zijn eigen verhaal uit een gedicht halen. Probeer daarom samen met anderen eens over een gedicht te praten. U zult zien dat dichten een prachtige vorm van literatuur is waarbij kunst zijn eigen gang gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *